Haber

Kolombiya Devlet Başkanı ile Başsavcı Arasındaki Söz Düellosu Tartışmaya Yol Açtı

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro ile Başsavcı Francisco Barbosa arasındaki söz düellosu ülkede tartışmalara yol açtı.

Başkan Petro, savcılığın elindeki bilgi ve belgelere rağmen silahlı “Clan del Golfo” çetesinin cinayetlerde üzerine düşeni yapmadığını belirterek, devletin bu sorulara yanıt aradığını ve savcılığın gereğini yapması gerektiğini söyledi. araştırılacak

Petro’nun eleştirilerinin ardından muhalefet partileri, eski devlet başkanları ve muhalefet medyası cumhurbaşkanına tepki gösterdi.

“Suçlamalar, savcının ve ailesinin güvenliğini riske atıyor”

Petro’nun sözlerine yanıt veren Başsavcı Barbosa, “Suçlamalar savcının ve ailesinin güvenliğini riske atıyor ve onlara bir şey olursa sorumlu Başkan (Petro) olacak. Başkan’a hatırlatmak isterim ki, ben Daniel Hernandez’in La Rochela Katliamı’nın kurbanı olduğunu unuttuğunu düşünüyorum çünkü babası paramiliter güçler tarafından öldürüldü.” terimleri kullandı.

Başkan olarak Clan del Golfo hakkında savcıdan bilgi isteme hakkına sahip olduğunu belirten Petro, “Başsavcımız bir gazetecinin sorduğu ve basının görmezden geldiği bir soruya yanıt vermekten kaçınmak istiyor. Öldürülecek 200 kişilik bir listesi olmasına rağmen hiçbir şey yapmadığı doğru mu?” konuştu

Twitter’da da paylaşım yapan Petro, “Gazeteci Gonzalo Guillen’e göre savcılık listeyi biliyordu, Clan del Golfo tarafından 200 kişinin hayatı tehlikeye atılmakla kalmayıp öldürüldü. Savcı Hernandez ve ailesi korunmalı ama devlet bu soruların cevabını bilmeyi hak ediyor.” ifadelerini kullandı.

Petro, 3 Mayıs’ta İspanya’yı ziyaret ettikten sonra Portekiz’deki temasları sırasında gazetecilere verdiği demeçte, “Savcı Anayasa’nın zorunlu kıldığı bir şeyi unutuyor, ben devletin başıyım, dolayısıyla onun da başıyım” dedi. açıklama yaptı.

“Tabii ki patronum değil, savcılığın başı değil”

Dakikalar sonra radyoya yaptığı konuşmada Başkan Petro’nun sözlerinin “yargı bağımsızlığına saldırı” anlamına geldiğini söyleyen Barbosa, “Tabii ki patronum değil, savcılık başkanı değil, bazı işleri var. yetkiler, savcılığın başka yetkileri var. Yargıtay beni seçti, dolayısıyla bu sözler yüksekti. Mahkemeyi de bağlar ve hukukun üstünlüğünü baltalar.” söz konusu.

Petro’yu “diktatör” olmakla suçlayan Savcı Barbosa, durumun endişe verici olduğunu ve uluslararası toplumun sesini yükseltmesi gerektiğini söyledi.

“Bu bir oyun değil, hafife alınacak bir şey de değil”

Barbosa, basına yaptığı açıklamada, Petro ile yaşadığı polemiğin ardından ailesinin güvenlik kaygıları nedeniyle ülkeyi terk edeceğini duyurdu.

Devletin başında muhalefetin değil, Petro’nun olduğunu kaydeden Barbosa, “Önümüzdeki günlerde ailem Kolombiya’da yaşananlar nedeniyle ve öldürülme korkusuyla ülkeyi terk edecek. hafife alınacak bir şey mi?” değerlendirmesini yaptı.

Yargıtay’dan yapılan açıklamada, Anayasa’nın 115’inci maddesi hatırlatılarak cumhurbaşkanı ve yargının görevlerinin kanunlarda açıkça yazıldığı belirtildi.

Petro’nun sözlerini sosyal medya hesaplarından paylaşan eski başkanlar Andres Pastrana, Ivan Duque ve Cesar Gaviria, Başkan Gustavo Petro’yu yargıya müdahale etmekle suçladı.

Kolombiya basınında yer alan haberlerde, Petro’yu “otokrat ve diktatör” olmakla suçlayan muhalefet partileri ise Senato’da iktidar partisini sert şekilde eleştirdi.

Konuyla ilgili sosyal medya kullanıcıları da ikiye ayrıldı. Çoğunluk, Peter’ın argümanlarının açıklığa kavuşturulmasını talep etti.

Sosyal medya kullanıcısı Yesi Progresista, insanlığa karşı suçların araştırılması gerektiğine dikkat çekerek, “200 kişi neden korunamıyor sorusunu yanıtlarsanız en doğru yöntemi seçmiş olursunuz” dedi. terimini kullandı.

haber-fatsa.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu