İş

Eskişehir’de sanayi büyüyor, işçi bulma sorunu artıyor

Ayşe KAYTAN UÇAK

Eskişehir’de sanayi büyüyor ama sanayici işçi bulmakta zorlanıyor. Konut ve kira fiyatlarının yüksek olması nedeniyle ortalama maaş alan emekçinin maaşının büyük bölümünü konuta harcadığına işaret eden iş dünyası, konutta fiyat artışının önüne geçebilmek için ucuz arsa üretimine ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Ayrıca gençlerin sektöre kazandırılması için acil planlama yapılması gerektiğine dikkat çekilmektedir.

“Gençleri sektöre kazandırmalıyız”

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Küpeli, Eskişehir OSB’deki fabrika sayısının 850’ye yaklaştığını ancak fabrikaların bini aşkın mavi yakalı çalışan ve işçi arayışında olduğunu kaydetti.

Eskişehir OSB’deki sanayi kuruluşları olarak giderek artan oranda kalifiye işgücü ve işçilik sıkıntısı yaşadıklarına işaret eden Küpeli, “Bu sorun çözülmezse önümüzdeki yıllarda işçi açığımız daha da artacak. Aslında işsizlik değil ‘işsizlik’ sorunu yaşıyoruz” dedi. Artık gençlerin işleri sevmediğinin altını çizen Küpeli, gençleri sektöre kazandırma konusunda şu noktalara dikkat çekti: “3 milyon 527 bin kişi başvurdu. hafta sonu yapılan üniversite sınavlarına girebilmek için ciddi bir planlamasızlık sonucu tüm gençlerimiz üniversiteye gitmek zorunda hissediyor.

Bunun bir an önce değişmesi gerekiyor” dedi. “Eskişehir sanayisinde katma değeri yüksek ürünlerin payını artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz ve buradaki en kritik konu olan nitelikli iş gücü yetiştirmek için büyük çaba harcıyoruz” diyen Küpeli, şöyle devam etti: ” Gençler mutlaka kısa yoldan iş hayatına kazandırılmalıdır. Yeni nesil için çeşitli devlet teşvikleri ile sanayide çalışmak cazip hale getirilmeli, sosyal yardımlarda düzenleme yapılmalı, çalışabilenler mutlaka iş hayatına atılmalı, sağlıklı ve çalışabilecek durumda olanlar desteklenmelidir. sosyal yardım kapsamında. Çalışma çağına gelen herkesin bir engeli olmadığı sürece çalışma hayatına aktif olarak katılması sağlanmalıdır.

Nitelikli insan göçünün önü açılmalı ve bu konuda talep gören sanayi merkezlerine doğru yönlendirme yapılmalıdır. Bu sorunlara kalıcı çözümler geliştiremezsek, sonunda yabancı işgücüne daha fazla kapı açmak zorunda kalacağız veya daha fazla otomasyon ve robotlaşmaya giderek daha az iş gücü ile üretim yapmak zorunda kalacağız. Bunun olmasını istemiyoruz, burada hepimiz kaybedenlerden oluruz.”

“Emlak fiyatları çalışanlar için çok yüksek”

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güler, Eskişehir’in çalışanlar için değerli bir kent haline geldiğine dikkat çekerek, kentin dışarıdan göç almaması durumunda işçi sorununun büyüyeceğini savundu.

Sektörde yetişmiş eleman yanında vasıfsız eleman açığının da arttığını belirten Güler, “Ben de sanayiciyim, eleman bulmakta zorlanıyorum. Kendim için söylemiyorum, şehir için söylüyorum. Her gün İŞKUR’a başvuruyoruz ama gelen yok. Eskişehir şu anda göç almıyor. Almama nedenlerini araştırmak gerekir. Eskişehir’de çalışanların maliyetleri çok yüksek.

Kira fiyatları işçileri çok zorluyor, bu yüzden başka illeri tercih ediyorlar. 40 ila 50 metrekare dairelerin kira bedeli 5 bin TL. Çalıştırdığınız elemanın ayda 6-7 bin lira kira ödemek zorunda olması bizde personel maliyetlerinin artmasına neden oluyor. Öncelikle bu şehrin çok hızlı bir şekilde arazi üretmesi gerekiyor.

Eskişehir’deki mekanların metrekare fiyatları bin dolara yaklaştı. Arsa birim fiyatlarını düşürmek zorundayız. Yeni imar planları ile bu yapılır. Eskişehir’in anlık kararlara değil, 5-10 yıllık master plana ihtiyacı var.”

“Arsa fiyatları 1000 dolar” Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir’de sektörde istihdam edilen çalışan sayısının 90 bine yaklaştığını ancak çalışanların istihdam sorunuyla karşı karşıya olduğunu belirtti. konaklama.

Sektörün şehir merkezinde sıkışıp kaldığına ve hem yeni sanayi bölgeleri hem de konut için ucuz arsa üretmenin önemine işaret eden Kesikbaş, “Sektörde çalışan bir birey ayda ortalama 12 bin TL alıyor. Maaşından 5-6 bin lirayı kiraya ayırıyor. Eskişehir’deki mekanların metrekaresinin 1000 dolar olması inanılır gibi değil.

Ortalama fiyata sahip bir çalışanın bu fiyatlarla ev alması mümkün değil. Konut fiyatları 1,5 milyon ile 2 milyon bandı arasında olmalı ve ev alamasalar da kiralar makul olmalıdır. Barınma, insanların en temel ihtiyaçlarından biridir ancak bu fiyatlar barınma koşullarına erişimi kısıtlamaktadır. Eskişehir’de her üç kişiden biri geçimini sanayiden sağlıyor. Çalışanlarımızın geçim derdi yaşamaması için toprak üretmek elzem hale geldi.

haber-kartepe.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu